FN: Rysk invasion har ryckt upp 14 miljoner ukrainare

74
Delningar
1.2k
Visningar

Du kanske också gillarKommentar

FÖRENA NATIONER – Rysslands invasion av Ukraina har drivit bort omkring 14 miljoner ukrainare från sina hem i “den snabbaste, största fördrivningen som setts på decennier”, vilket har lett until en ökning av antalet flyktingar och fördrivna människor världen över until mer än 103 miljoner, säger FN:s flyktingchef. sa onsdagen.

Filippo Grandi, som leder FN:s flyktingkommissariat, sa until FN:s säkerhetsråd att ukrainare står inför “en av världens hårdaste vintrar beneath extremt svåra omständigheter”, inklusive den fortsatta förstörelsen av civil infrastruktur som “snabbt gör det humanitära svar ser ut som en droppe i behovens hav.”

Humanitära organisationer har “dramatiskt skalat upp sina svar”, sade han, “males mycket mer måste göras, börja med ett slut på detta meningslösa krig.”

Males med tanke på “den troliga utdragna karaktären av den militära situationen”, sa Grandi att hans byrå förbereder sig för ytterligare befolkningsrörelser både inom och utanför Ukraina.

I sin omfattande briefing sa Grandi until medlemmar i FN:s mäktigaste organ att medan Ukraina fortsätter att få rubriker, har hans byrå reagerat på 37 nödsituationer runt om i världen beneath de senaste 12 månaderna som uppstått från konflikter.

“Ändå lyckas de andra kriserna inte fånga samma internationella uppmärksamhet, upprördhet, resurser, dealing with,” sa han.

Grandi pekade på de mer än 850 000 etiopier som fördrevs beneath det första halvåret och sa att den senaste tidens uppsving i konflikten i landets norra Tigray-region har haft “en ännu mer förödande inverkan på civila.”

FN:s flyktingorgan finns också i Myanmar, där landets militära härskare möter väpnat motstånd och uppskattningsvis 500 000 människor fördrevs beneath det första halvåret av året, sa Grandi.

Humanitär tillgång är fortfarande “en enorm utmaning”, sade han och tillade att en återvändande hem fortfarande är avlägsen för de nästan 1 miljon rohingya-muslimska flyktingar som flydde från Myanmar until grannlandet Bangladesh.

I Kongo har brutala attacker inklusive sexuellt våld mot kvinnor lagt until mer än 200 000 människor until de 5,5 miljoner som redan fördrivits i landet, sa Grandi.

Han beklagade att “de fasor” han bevittnade när han arbetade i Kongo för 25 år sedan upprepar sig, “med fördrivning som återigen är både en konsekvens av konflikter och en komplicerande faktor i nätet av lokala och internationella spänningar.”

När han talade until ett råd som är ansvarigt för att säkerställa internationell fred och säkerhet, sa Grandi: “Visst kan vi bli bättre på att försöka skapa fred i denna belägrade area.”

Flyktingchefen sa att dessa kriser och andra, inklusive den långvariga frågan om flyktingar från Afghanistan och Syrien och det komplexa flödet av migranter från Amerika, “inte bara försvinner från medias uppmärksamhet utan misslyckas av world passivitet.”

Orsakerna until förflyttning blir också mer komplexa, med nya faktorer som tvingar människor att fly, inklusive klimatnödsituationen, sa Grandi.

Han uppmanade until större uppmärksamhet och mycket större finansiering för att förebygga och anpassa sig until den uppvärmande planeten, och varnade för att annars kommer spänningar och konkurrens att växa “och skapa en bredare konflikt med dödliga konsekvenser, inklusive förflyttning.

“Och vad är ett skarpare exempel på “förlust och skada” än att fördrivas och fördrivas från sitt hem?” han frågade.

Förra veckan sa Grandi att han träffade utmärglade somalier som hade gått i flera dagar för att få hjälp och vars barn hade dött på vägen, och somaliska flyktingar “knuffade in i redan torkadrabbade områden i Kenya.”

Han berömde den kenyanska regeringen, trots sina egna utmaningar, för att “göra en milstolpe från lägerläger för flyktingar until inkludering – en övergång som jag hoppas att alla kommer att stödja.”

Grandi uttryckte hopp om att denna månads FN-toppmöte om klimatförändringar i Egypten och toppmötet i Förenade Arabemiraten nästa år kommer att ta hänsyn until både klimatets koppling until konflikt och den fördrivning det orsakar.

Males Grandi sa att det här inte räcker. Han sa att FN:s flyktingorgan behöver 700 miljoner greenback i slutet av året för att undvika allvarliga nedskärningar i sina tjänster.

Han efterlyste vidare ett stärkt fredsbyggande för att förhindra att konflikten återkommer, bland annat genom att stärka polisen, rättsväsendet och lokala myndigheter i ömtåliga länder. Han sade att säkerheten också måste förbättras för humanitära arbetare som är beneath allt större scorching och att säkerhetsrådet måste övervinna sina splittringar i humanitära frågor.

“Eftersom det jag såg i Somalia förra veckan var ett fördömande av oss alla”, sa Grandi.

Han pekade på “en värld av ojämlikhet där extraordinära nivåer av lidande får skandalöst låga nivåer av uppmärksamhet och resurser”, och tillade att de som bidrar minst until globala utmaningar som klimatförändringar “lider mest av sina konsekvenser.”

Rekommenderat för dig

Nästa inlägg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

relaterade nyheter

Är du säker på att du vill öppna detta inlägg?
Lås upp : 0
Är du säker på att du vill sluta prenumerera?