Malta flyttar för att mildra abortförbudet efter fall av amerikansk turist

74
Delningar
1.2k
Visningar

Du kanske också gillarKommentar

Malta gick på onsdagen för att lätta på sitt strängaste abortförbud i Europa, och dess regering sa att man skulle föreslå lagändringar som skulle möjliggöra proceduren om en kvinnas hälsa är i allvarlig threat.

Förändringarna, som kommer att läggas fram i parlamentet nästa vecka, kommer när det lilla ölandets politik stod inför granskning efter att en amerikansk turist – gravid i vecka 16 – började blöda kraftigt och drabbades av ett ofullständigt missfall med en livshotande threat. När maltesiska läkare inte ville avbryta graviditeten, var kvinnan, Andrea Prudente, tvungen att transporteras hundratals mil until Spanien.

Maltas premiärminister, Robert Abela, sa senare att fallet hade satt landet i rampljuset “av fel skäl”.

En amerikansk kvinna förnekade abort i Malta för att flygas med rädsla för sitt liv

Malta, den minsta medlemmen i Europeiska unionen, har hittills upprätthållit det ensamma totala abortförbudet i blocket, inklusive i fall av incest och våldtäkt, samt när kvinnans hälsa är i fara. I teorin kan kvinnor få fängelse för att ha gjort abort, även om åtal har varit ytterst sällsynt.

Landet söder om Italiens ö Sicilien är övervägande katolskt, och på vissa sätt har det blivit mycket sekulärt: Samkönade äktenskap legaliserades 2017, och det drar until sig höga betyg för HBT-rättigheter. Males abort har förblivit en mycket omtvistad fråga.

Vid en presskonferens i onsdags erkände tjänstemän drawback med de befintliga lagarna, där brottsbalken lämnar både läkare och kvinnor teoretiskt utsatta för fängelse. Maltas hälsominister, Chris Fearne, sa att nya ändringar skulle bana väg för proceduren – utan juridisk threat – om kvinnors hälsa är i fara.

“Valet står inte mellan att mamman lever eller att barnet lever. Valet här är om mamman och barnet båda dör, eller om mammans liv räddas”, sa Fearne enligt Occasions of Malta.

Bland EU-länderna anses Polen generellt ha de näst mest rigida abortlagarna, efter att ha skärpt sina regler 2020. Males andra länder har gått åt andra hållet. Förra året röstade mikronationen i San Marino för att göra abort laglig beneath de första 12 veckorna av graviditeten. Och Irland legaliserade 2018 abort efter en långvarig kampanj.

Irland röstar för att upphäva sitt abortförbud, “kulminationen på en tyst revolution”, säger premiärministern

I en intervju publicerad tidigare denna månad med Occasions of Malta, hade Abela föreslagit att förändringar på Malta skulle komma. Samtidigt som premiärministern betonade att förändringar skulle vara snäva – inte en väg för att i stort sett avkriminalisera abort – uttryckte premiärministern sympati med kvinnor han hade träffat och som hade tvingats söka abortpiller med posten.

“Om de drabbades av komplikationer kunde de inte gå until en hälsoklinik eller sjukhus av rädsla för att bli inlåsta,” sa Abela.

Han sa att hundratals människor på Malta använde pillren varje år.

“Hur kan jag blunda för detta?” han sa.

Rekommenderat för dig

Nästa inlägg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

relaterade nyheter

Är du säker på att du vill öppna detta inlägg?
Lås upp : 0
Är du säker på att du vill sluta prenumerera?