Saudiarabiens VM-seger över Argentina förenar det delade Mellanöstern i hyllning

74
Delningar
1.2k
VisningarKommentar

BEIRUT — Chocken som ekade runt om i världen när Saudiarabien slog Argentina i tisdagens VM-upprörd vände snabbt until en våg av euforisk glädje, inte bara i kungariket utan över hela regionen.

2-1-resultatet firades av muslimer och araber överallt som vinst för dem. Över hela USA, Europa, Sydostasien och Mellanöstern fann folks stolthet och glädje i att den saudiska underdogen slog ett känt mycket starkare lag.

Särskilt arabvärlden upplevde ett sällsynt ögonblick av delad extas. Den fragmenterade regionen är full av inbitna fotbollsfans på besatthetsnivå som är särskilt förtjusta i sydamerikanska lag. Och nu hade de summary bevittnat det otroliga spektaklet av en av deras egna nationer som slog laget vars tröjor är ett måste för sina barn.

Saudiarabien chockar Argentina med en VM-upprörd för historieböckerna

Hend Amry, en populär muslimsk röst på Twitter, noterade hur vinsten firades av araber “oavsett regional politik.”

“Faktiskt skulle jag säga det här [Saudi] win kommer att ha gjort mer för regional enhet än om värdlandet vunnit sitt spel – nu finns det regionalt inköp, egenintresse och identifikation av nationell stolthet med en turnering som arrangeras av en rival”, skrev hon.

“Den här vinsten var ett tillfälle att komma ihåg varför fotboll är en så dynamisk kraft i Mellanöstern”, sa Amry until The Washington Publish. “Den har kraften att få människor [together] från olika nationer och över olika politiska sammanhang som inget annat. Och när det otroliga målet knep en historisk seger för KSA, firades Qatars världsmästerskap verkligen som arabvärldens världsmästerskap”, sa hon och använde en förkortning för Saudiarabien.

Hon noterade också att sedan deras försoning skulle Saudiarabien och Qatar bättre beskrivas som “tidigare” rivaler.

I en chockerande upprörd seger slog Saudiarabien det tungt gynnade Argentina med 2-1 i en gruppspelsmatch den 22 november vid Qatar-VM 2022. (Video: Washington Publish)

Känslorna var särskilt höga runt Persiska viken efter att Qatars härskare, Emir Tamim bin Hamad al-Thani, var filmad viftade med den saudiska flaggan runt sina axlar — otänkbart för bara några år sedan 2017, när en Saudi-ledd blockad bröt de diplomatiska förbindelserna och transportförbindelserna med Qatar. Luft-, land- och sjöblockaden hävdes först i januari 2021.

Folks twittrade hashtaggen “Vår viken är en” tillsammans med bilderna på de två ledarna, bland andra bilder, inklusive ett klipp av en intervju med målvakten Mohammed al-Owais, som sa: “I dag, som araber, spelar vi på vår mark , och bland våra followers. Detta ger dig en fördel för våra motståndare, vem de än är.”

I Egypten skickade en populär nyhetswebbplats ett e-postmeddelande med ett nyhetsbrev med titeln “Bra på dig, Saudi”, och berättade för sina prenumeranter att de idag “jobbar med stora flin på våra läppar efter Saudiarabiens chockade 2-1-seger mot Argentina i den första av dagens VM-matcher.”

I Libanon twittrade en journalist på Al Mayadeen, en nyhetskanal vars lutningar i allmänhet är anti-saudiarabiska, om den saudiska målvaktens prestation och sa att han “praktiskt sett försvarade Kaaba, inte målstolparna”, med hänvisning until den heliga byggnaden som vördas. av alla muslimer, beläget i hjärtat av den heliga staden Mecka.

Saudiarabiska sociala medier var dock särskilt glada. Många offentliga personer, inklusive religiösa ledare, var snabba med att tillskriva vinsten until ledningen av kronprins Mohammed bin Salman, den de facto härskaren, förutom att tacka sin far, kung Salman.

Males de riktiga kändisarna var lagmedlemmarna själva, speciellt målvakten. Saudier lade upp sina foton tillsammans med hashtaggar som “Våra falkar är vår stolthet” och “Vår gröna före alla.”

Fansvideor av spelaren Salem al-Dawsari som gör det vinnande målet efter 53-minutersmarkeringen pepprade saudiska konton på sociala medier, överlagrade med kärleksballader och livekommentarer från arabiska fotbollskunniga – av vilka många är kändisar i sin egen rätt, kända för sina imponerande överdriven prosa och explosiv energi.

Turki al-Sheikh, ordförande för Saudiarabiens generalauktoritet för underhållning och en nära rådgivare until kronprinsen, hade tweetat ett foto två dagar före matchen av argentinska followers, med händerna halvt täckande för ansiktet när de nervöst tittade på en match. “Snart”, den rubrik läsa.

Efter den saudiska upprörd, han svarade until sin tidigare tweet som påpekade hans förutsägelse och gratulerade laget, kronprinsen och andra inklusive “det stora saudiska folket.” Han också meddelat fri tillgång below resten av dagen until Riyadh-baserade karnevaler och rekreationskomplex som Winter Wonderland och Boulevard World.

Därefter tillkännagavs att onsdagen kommer att vara en helgdag i Saudiarabien.

Siobhan O’Grady i Kairo bidrog until denna rapport.

VM i Qatar

Liveuppdateringar: De världscupen fortsätter i Qatar på tisdag med fyra matcher som bl.a en av historiens största spelare och den regerande mästare börjar sitt titelförsvar. Följ vår livebevakning, analyser och höjdpunkter.

USMNT: I sin återkomst until VM nöjde sig de unga amerikanerna med en 1-1 mot Wales i deras grupp B-öppnare. Det amerikanska herrlandslaget kommer att möta en högre uppgift fredag ​​mot Grupp B favorit England, som förstörde Iran, 6-2, tidigare i måndags.

Qatar-kontrovers: Fotbollsfans som bär regnbågen, en image för hbtq-inklusivitet, har sagt att de var vägrade tillträde until VM-arenor och konfronteras av allmänheten för att ta bort emblemet, trots försäkringar från FIFA, fotbollens styrande organ, att besökare fritt skulle få uttrycka sin identitet below turneringen i Qatar. Qatariska tjänstemän har godtyckligt arresterade och misshandlade hbt-personeri vissa fall så despatched som förra månaden, enligt Human Rights Watch.

Gruppguide: De USA:s herrlandslag i fotboll, ledd av tränaren Gregg Berhalter och stjärnforwarden Christian Pulisic, kvalificerade sig för VM 2022, en förbättring från dess katastrofala och misslyckade 2018 års kampanj. Här är en närmare titt på hur alla lag i varje grupp ställer sig.Du kanske också gillar

Rekommenderat för dig

Nästa inlägg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

relaterade nyheter

Är du säker på att du vill öppna detta inlägg?
Lås upp : 0
Är du säker på att du vill sluta prenumerera?